A hazai törvényeknek hála ma Magyarországon minden 18.életévét betöltött személy kezdeményezhet magánfőzést, mely során a saját vagy vásárolt gyümölcséből meghatározott mennyiségű és erősségű párlatot állíthat elő mindenki adómentesen. A meghatározott mennyiség fölött vagy értékesítés esetén azonban minden esetben meg kell fizetni az adót, sőt a vámhatóságnak is időben be kell jelenteni a nagy mennyiségű vagy eladásra szánt párlat készítési idejét. Környezetemben persze mindenki saját fogyasztásra készíti a jobbnál jobb párlatokat, sőt legtöbben már a hivatalos főzőhely szolgáltatásait sem veszik igénybe, inkább kellemes beszélgetés közben otthon készítik el a nedűt a korábban megvásárolt vagy a szomszédtól kölcsönkért pálinkafőző segítségével. Keresztapáméknál is idén már a pálinkafőzés volt a családi összejövetel alapja, nem pedig az évek, évtizedek óta megszokott disznóvágás. Bevallom, egyik szemem sír emiatt, míg a másik örül, hiszen nincs vele munka, de a finom friss húst sem tudom hazavinni a nap végén.
Pálinkafőzéshez minden eszköz egy helyen
Trackbacks and Pinbacks on this post
- TrackBack URL
Comments on this post